Kerstkalkoen

    Kerstkalkoen

    1keer bewaard
    2uur5min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Kerstkalkoen

    Drenthe, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 kalkoen
    • 1 zout, peper
    • 50 gr varkensvlees
    • spek
    • tijm, peterselie
    • frituurvet, boter
    • 2 sjalotten
    • 1 ui
    • 2 eetl cognac
    • 2 ons gort
    • 5 ons kastanjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur5min 

    1. Kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper bestrooien en laat hem enige tijd staan. Maal het varkensvlees, het spek, de schoongemaakte lever en de maag van de kalkoen door de vleesmolen. Meng alles en op smaak brengen met kruiden.
    2. Verhit een eetlepel vet en braad de vulling hier even in aan, samen met de fijngehakte sjalotten. Neem de pan van het vuur een giet er twee eetlepels cognac bij, flambeer deze en doe het deksel op de pan als de vlammetjes gedoofd zijn. Laat afkoelen en roer dan tot een gladde massa, als het te droog is doe er dan nog wat gesmolten vet door en breng op smaak. Kastanjes en gort of kikkererwten met het aanmaken en door de massa werken. Stop de vulling in de kalkoen en trek het vel van de nek terug. Bind de kalkoen dicht. Kalkoen insmeren met boter, vocht in de slee of pan, om aanbranden te voorkomen en afdekken met repen spek.
    3. Braad de kalkoen 2 uur in de oven, steeds begieten. Laat een uur nagaren. Serveren met winterkost, eenpansgerecht, breiselberen, gepofte aardappel.

    Kalkoen braden

    Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren