Zelfgebakken brood

  (6)
  10 uur 55 minuten

  Brood bakken thuis is niet moeilijk met dit recept. Je hebt een niet al te grote gietijzeren braadslee of bakblik nodig. Dat is het geheim voor een lekkere korst. Je moet ook een beetje geduld hebben - het deeg moet 10 uur rijzen, dus het is het beste om de ochtend of zelfs de avond van tevoren te beginnen.


  4 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 1 

  • 1/4 theelepel actieve gedroogde bakkersgist
  • 200 ml warm water
  • 280 gr sterke bloem
  • 120 gr volkorenbloem
  • 1 1/2 theelepels zout
  • 90 ml bier (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • plantaardige olie

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 40min  ›  Extra tijd: 10uur rijzen  ›  Klaar in:10uur55min 

  1. Los de gist in een kleine kom op in water.
  2. Meng het meel en zout in een kom. Meng het gistmengsel, bier en azijn goed door elkaar tot er een bal wordt gevormd. Dek af met plastic folie en laten 8 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  3. Bedek een niet te diepe schaal met bakpapier. Nadat het deeg gerezen is, kneed je het een tiental keer tot een stevige bal. Leg het in de met bakpapier beklede schaal en besprenkel met plantaardige olie. Dek af met plasticfolie en laat het nog eens 2 uur rijzen.
  4. Na 1 1/2 zet je een kleine gietijzeren ovenschaal met een deksel op de onderste plank van de oven en verwarm de oven voor op 240 C / gasoven stand 9.
  5. Verwijder de hete schaal uit de oven en leg het deeg, terwijl het nog steeds in het bakpapier ligt in het bakblik. Snijd het overtollige bakpapier weg.
  6. Bestrooi de bovenkant van het deeg met bloem en snijd het tweemaal dwars door met een mes. Plaats het deksel op het bakblik en plaats het in de oven. Verlaag de temperatuur tot 220 C / gasoven stand 7 en bak gedurende 30 minuten.
  7. Verwijder voorzichtig het deksel na 30 minuten en bak nog eens 10 minuten. Haal het brood direct uit het blik en laat afkoelen op een rooster.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (6)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  JokeDonkCastleVille
  0

  ik heb er geen sucade ingedaan en alleen rozijnen  -  17 dec 2013

  Meer collecties

  Vergelijkbare recepten