Vruchtenpasteitjes met vanille-amandellaag

    Vruchtenpasteitjes met vanille-amandellaag

    8keer bewaard
    1uur57min


    17 personen hebben dit gemaakt

    In deze zoete pasteitjes (mince pies) wordt mincemeat (een mengsel van vruchten en specerijen, verkrijgbaar bij delicatesse zaken, of maak het zelf, zie recept in de voetnoot) gemengd met een goede scheut Ierse whisky. De pasteitjes worden afgedekt met een heerlijk vanille-amandeldeeg. Bekijk ook de video van dit recept!

    Ita Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 24 pasteitjes (mince pies)

    • Voor de vulling
    • 250 gr mincemeat
    • 100 ml (Bushmills Irish) whisky
    • Voor het deeg
    • 120 gr koude gezouten boter, in blokjes
    • 175 gr bloem
    • snufje zout
    • 60 gr suiker
    • 1 eidooier
    • 1 eetlepel slagroom
    • Voor de vanille-amandellaag
    • 125 gr gezouten boter, iets zacht
    • 125 gr poedersuiker
    • 25 gr bloem
    • 125 gr gemalen amandelen
    • 1/2 vanillestokje, in de lengte doormidden en zaadjes eruit geschraapt
    • 2 eieren
    • extra poedersuiker, om te bestuiven

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 12min  ›  Extra tijd: 1uur in de koelkast  ›  Klaar in:1uur57min 

    1. Voor de vulling: Meng het mincemeat met 100 ml whisky en laat dit 30 minuten staan zodat de whisky in het fruit kan trekken.
    2. Voor het deeg: Doe boter, bloem, zout en suiker in een kom en kneed dit door tot het op grove broodkruimels lijkt. Voeg de eidooier en room toe en meng kort door tot het deeg een bal vormt. Wikkel in huishoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
    3. Om de vanille-amandellaag te maken: Klop met een mixer de boter en poedersuiker samen (paar minuten). Mix de bloem, gemalen amandelen en vanillezaadjes erdoor. Klop de eieren er voorzichtig door en mix dan nog 4-5 minuten tot het mengsel licht en luchtig is.
    4. Verwarm de oven voor op 190 C. Bestuif twee muffinbakvormen met 12 vormpjes met bloem.
    5. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een dikte van 2 mm. Gebruik een koeksteker van 8cm doorsnee of de rand van een glas om de deegcirkels uit te steken waarmee je de vormpjes bekleed.
    6. Lepel een theelepel van de vulling in elk pasteitje. Schep dan wat (iets minder dan een theelepel) van het amandeldeeg op de vulling. Wees niet te scheutig, het deeg spreidt nog uit tijdens het bakken, maar probeer wel alles te bedekken zodat de vulling er niet uit bubbelt.
    7. Bak de pasteitjes 12-15 minuten, tot ze lichtbruin zijn aan de bovenkant. Laat ze een paar minuten afkoelen en leg ze dan op een rooster om verder af te koelen.

    Mincemeat zelf maken

    Gebruik dit recept om zelf mincemeat te maken!

    Video

    Mincemeat taartjes
    Mincemeat taartjes

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Jet
    van
    0

    Een beetje boozy, maar ze smaakten zeer goed! Volgende keer voeg ik wat minder whisky toe, want in mijn zelfgemaakte mincemeat zat al aardig wat alcohol. - 24 mrt 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren