Gestoomde zoete knoedels (Dampfnudeln)

    Gestoomde zoete knoedels (Dampfnudeln)

    1keer bewaard
    1uur5min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Het meest uitdagende aspect in dit recept is dat je de verleiding moet weerstaan om in de pan te gluren. Dat is een absolute no-no! Je zult volledig beloond worden voor je geduld.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 15 gr gedroogde actieve bakkersgist
    • 250 ml lauw melk, plus meer voor het stomen
    • 125 gr boter, verdeeld
    • zout
    • 120 gr basterdsuiker
    • 1 ei
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 500 gr witte bloem
    • 1 theelepel vanille-extract

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 15min rusten  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Meng het gist met 3-4 eetlepels van de melk en laat het een paar minuten staan totdat het begint te het schuimen.
    2. Meng de gist met de rest van de melk, 50 gr boter, zout, de helft van de basterdsuiker, het ei, de citroenschil en bloem in een kom. Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg, met behulp van de kneedhaken van een elektrische handmixer. Dek af met een vochtige theedoek en laat 45 minuten op een warme plaats staan.
    3. Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkoppervlak en vorm een rol van ongeveer 25 cm. Snijd het in 12 gelijke porties en vorm er kleine knoedels mee met bebloemde handen. Dek af en laat 15 minuten op een warme plaats staan.
    4. Verwarm de extra melk langzaam in een grote, brede pan waarvan het deksel goed past. De melk moet de pan tenminste 2 cm vullen. Voeg 75 gr boter, de rest van de basterdsuiker en de vanille toe.
    5. Leg de knoedels in de melk. Zet onmiddellijk de deksel op de pan. Kook ze op matig vuur gedurende 20-30 minuten. Het openen van de pan tijdens het kookproces is een absolute no-no, dan zakken je knoedels in.
    6. Open de pan alleen wanneer je een sissend geluid hoort, dat erop wijst dat de knoedels een mooie bruine korst onderaan hebben terwijl ze licht en glanzend aan de bovenkant zijn, precies zoals het hoort. Haal de knoedels er met een pannenkoek-spatel één voor één uit, en leg ze met de onderkant naar boven op een grote serveerschaal. Serveer de knoedels warm met een vruchtencompote of gekoeld in vanillevla.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren