Gerookte palingsoep

    Gerookte palingsoep

    1keer bewaard
    1uur20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Een licht-gebonden soep met een verrukkelijke palingsmaal, met daarin stukjes zeekraal, komkommer en radijs.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 (350 gram) gerookte paling
    • 3 gedroogde laurierblaadjes
    • 1 geplet knoflookteentje
    • 1 pot à 4 dl visfond
    • 4 dl water
    • 2 dl jonge jenever
    • 2 dl crème fraîche
    • 1 volle eetlepel grove mosterd
    • 1 grote (à 300 gram) kruimig kokende aardappel
    • 75 gram schoongemaakte zeekraal
    • 8 rode radijsjes
    • 1/4 komkommer
    • 1 bakje daikonkers
    • 8 verpulverde jeneverbessen
    • 3 eetlepels citroensap
    • 2 eetlepels Pernod
    • peper
    • zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verwijder de kop van de paling. Stroop het vel af en haal de filets van de graat. Breng het water met de visfond, de laurierblaadjes en de knoflook aan de kook en laat alles 20 minuten heel zachtjes trekken. Zeef de palingboulolon daarna boven een schone pan.
    2. Schil ondertussen de aardappel en snijd hem in stukken. Hak de zeekraal in fijne stukjes en blancheer deze 1 minuut in kokend water met een beetje zout. (Dit laatste om de kleur mooi groen te houden.) Spoel de zeekraal in een zeef koud onder de stromende kraan. Was de radijsjes en snijd ze in stukjes. Schil de komkommer, halveer hem overlangs en haal er met een theelepeltje de zaadlisten en het vocht uit. Snijd de komkommer in kleine blokjes. Snijd de palingfilets in smalle schuine reepjes.
    3. Breng de gezeefde palingbouillon opnieuw aan de kook met de jenever en stukken aardappel en kook alles 20 minuten door. Pureer de soep zo glad mogelijk in de blender, keukenmachine of met de staafmixer. Wrijf hem daarna desgewenst nog door een fijne zeef.
    4. Verwarm de soep opnieuw met de crème fraîche, citroensap, Pernod, zeekraal, komkommer, radijs en jeneverbessen, maar laat hem niet meer koken. Breng de soep op smaak met zout en peper en roer er op het laatst de palingreepjes, de afgeknipte daikonkers en mosterd door.

    Tip

    Om de soep heel chique te serveren: Neem nog 4 mooie dunne gerookte palingfilets en rol deze strak op. Schep de soep in 4 diepe borden en leg midden in elk bord voorzichtig zo'n opgerolde filet. Leg op de filet een mooi dilletakje.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren