Grieks gevuld stokbrood

    Grieks gevuld stokbrood

    39keer bewaard
    55min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Speciaal omdat mijn zus thuis kwam eten wilde ik iets bijzonders maken. Ik bedacht een stokbrood gevuld met Grieks gekruid gehakt, zelfgemaakte tzatziki, gestoofde groenten en een lekkere salade! Hier alleen het recept voor het brood, zie de 'serveertips' voor de rest.

    Layla Noord-Brabant, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 3 stokbroden (let op de lengte)
    • 600 gr (mager) rundergehakt
    • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
    • 2 teentjes verse knoflook, uitgeperst
    • zout/peper
    • 4 tl peterselie
    • 3 tl paprikapoeder
    • 2 tl basilicum
    • 1 tl selderij(poeder)
    • snufje tijm
    • 1 blikje tomatenpuree
    • 1 potje zwarte olijven, gesneden (240 gr, uitlekgewicht 130 gr)
    • 1 glazen pot feta (op olie) (300 gr, uitlekgewicht 150 gr)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:55min 

    1. Snijd het stokbrood in 6 stukken van elk ongeveer 15 cm. Verwarm de oven voor op 220°C graden.
    2. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt rul, voeg de fijngesnipperde sjalotjes en geperste knoflookteentjes toe. Breng het gehakt op smaak met zout, peper, peterselie, paprikapoeder, basilicum, selderij en tijm. Voeg het blikje tomatenpuree toe en meng goed. Roer er vervolgens rustig ongeveer 3 eetlepels van de zwarte olijven door.
    3. Maak een snede in de lengte in het midden aan de bovenkant van het stokbrood, waarbij je ongeveer 1,5 cm aan de uieinden onaangeraakt laat. Duw het brood een beetje uitelkaar en pluk het broodkruim eruit zodat je een soort 'bootje' krijgt.
    4. Verdeel wat blokjes feta over de bodem van het broodje en vul het daarna met 1/6 deel van het gehaktmengsel. Dicht het openstaande gat met het broodkruim dat je eruit hebt geplukt en druk een beetje aan.
    5. Vul op deze manier ook de andere vijf stokbroodjes. Schik ze vervolgens op een ovenrooster en bestrijk met olie uit de glazen pot met feta.
    6. Schuif het rooster in de oven en bak het brood in ongeveer 10-12 minuten goudbruin.
    7. Serveer het brood met zelfgemaakte tzatziki, groentestoof en salade (zie de tips hieronder). Zet ook overig (in plakjes gesneden) stokbrood erbij op tafel met wat blokjes feta en olijven ernaast.

    Serveersuggestie

    Serveer met zelfgemaakte tzatziki: Schil en rasp een komkommer (zonder zaadlijsten), pers 3 teentjes knoflook ui en meng dit met Griekse yoghurt en een eetlepel olijfolie, voeg een snufje munt toe en peper/zout naar smaak.

    Serveersuggestie

    Serveer met een knapperige salade: Meng een zak gemengde sla met rucola met ongeveer 40 gram pijnboompitjes, zonnebloempitjes en pompoenpitjes die je vantevoren goudbruin roosterd in een droge koekenpan. Laat de pitten afkoelen op een bord alvorens ze door de sla te mengen. Eventueel kan je de salade nog op smaak brengen met een dressing van (extra vergine) olijfolie en balsamico-azijn.

    Serveersuggestie

    Lekker met een wit/oranje groentestoof: Meng hiervoor een in blokjes gesneden knolselderij, winterwortel en oranje pompoen (doos uit diepvriesvak). Bak kort in een kookpan met wat olijfolie en stoof ze zacht. Voeg na een minuut of 10 een in blokjes gesneden oranje paprika toe. Maak de groenten op smaak met komijn, peterselie en peper/zout naar smaak.

    Tip

    Snijd overig stokbrood na het afbakken in de oven, in plakjes en zet erbij op tafel met bijvoorbeeld kruidenboter of olijventapenade.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    van
    0

    Hoi Layla, Wat een superlekker gerecht, zeg! Wel terecht dat je er een prijs mee gewonnen hebt. Iedereen(inclusief je zus), heeft ervan gesmuld. Het enige probleem was dat ik te weinig had!!! Het was namelijk te lekker! Groetjes, Anita (moeder van Ruben) - 10 apr 2011

    van
    0

    Zeker met de tzatziki erbij smaakt het geheel heerlijk. - 09 apr 2011

    Morda
    van
    0

    - 09 apr 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren