Timbaaltje van asperges met aspergesaus

    Timbaaltje van asperges met aspergesaus

    2keer bewaard
    1uur20min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Een bijzonder voorgerecht voor het aspergeseizoen: timbaaltje van asperges met aspergesaus

    j.v.d.boogaart Noord-Brabant, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 50 asperges
    • ¾ l slagroom
    • 4 eieren
    • 8 eierdooiers
    • zout en peper
    • Saus
    • 5 dl visfumet
    • 2 dl witte wijn
    • 1 dl Noilly Prat
    • 2 sjalotjes
    • 5 peperkorrels
    • 1 blaadje laurier
    • 1 takje peterselie
    • 4 dl slagroom
    • 150 gr ijskoude boter
    • 10 takjes kervel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur5min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Schil en asperges, en snijd aan de bovenkant een stuk van ongeveer 8 cm en houd deze aspergepunten apart. Kook de schillen met een klont boter en wat suiker gaar. Zeef de bouillon, kook in dit vocht de onderste stukken gaar en bewaar het kookvocht. Pureer de gekookte stengels in de keukenmachine. Wrijf de puree door een fijn zeef en weeg 350 gr af; bewaar de rest voor de saus.
    2. Meng de aspergepuree met de slagroom en klop er achtereenvolgens de eieren en de eierdooiers door. Breng de massa op smaak met zout en peper en vul er beboterde timbaalvormpjes mee. Dek de vormpjes af met aluminium-folie en zet in een braadslee met een laagje kokend water. Verwarm de oven voor op 150ºC. Zet de braadslee 45 minuten in de oven.
    3. Kook de aspergepunten gaar in het achtergehouden kookvocht.
    4. Breng visfumet, witte wijn, Noilly Prat en kruiden aan de kook. Laat inkoken tot er maar een beetje van over is. Giet de inhoud door een fijn zeef in een schone pan. Voeg de slagroom de achtergehouden aspergepuree toe. Laat inkoken tot sausdikte en breng op smaak met peper en zout en klop er de koude klontjes ijsboter door.
    5. Presentatie: Stort de timbaaltjes op voorverwarmde borden, giet er wat saus over en garneer met de gekookte aspergepunten en een takje kervel.

    Asperges schillen, koken en bewaren

    Bekijk ons artikel over het schillen, koken en bewaren van witte asperges!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren