Kalkoenfilet met asperges, groene kruiden en een aardappelkroketje

    Kalkoenfilet met asperges, groene kruiden en een aardappelkroketje

    3keer bewaard
    1uur5min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Kalkoenrolletjes gevuld met een mengsel van groene kruiden, geserveerd met gekookte witte asperges en een aardappelkroketje.

    j.v.d.boogaart Noord-Brabant, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 30 witte asperges (AA)
    • 1½ el kervel
    • 1½ el bieslook
    • 1½ el peterselie
    • 1½ el basilicum
    • 60 gr wit casinobrood
    • 10 st ½ cm dikke schijven kalkoenfilet van elk ca 80 gr
    • 3 tl zout
    • 90 gr zachte boter
    • 10 dunne plakjes parmaham
    • Saus
    • 150 gr sjalot
    • 40 gr boter
    • ½ l witte wijn
    • ½ l room
    • 3 el Parmezaanse kaas
    • olijfolie
    • zout en witte peper
    • Aardappel kroketten
    • 1 el peterselie
    • ½ kg afkokende aardappelen (netto)
    • 25 gr eierdooiers (1)
    • 50 gr zachte boter
    • zout
    • witte peper
    • nootmuskaat
    • bloem
    • 1 ei
    • paneermeel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Schil en gaar de asperges op de gebruikelijke manier. Haal de asperges uit het kooknat zodra ze gaar zijn en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Bewaar ook het nat. Hierin kun je, vlak voor het opdienen, de asperges in opwarmen.
    2. Spoel de kruiden af, dep ze droog en hak ze fijn. Haal de korst van het casinobrood en snijd het brood in ragfijne stukjes.
    3. Snijd 10 plakken van voldoende dikte uit de kalkoenfilet en plet die voorzichtig onder plasticfolie tot ca ½ cm dikte. Snijd ze recht bij in lengte kleiner dat die van de hamplakjes. Prak de groene kruiden, het wittebrood, het zout en de boter tot een homogene massa en verdeel dat over de filets.
    4. Rol ze dicht en omwikkel het rolletje met de parmaham. Snijd overtollige ham weg. Draai de rolletjes gelijk een zuurtje in een stuk ingeolied aluminiumfolie. Draai de rolletjes strak en stevig aan. Zet koel weg.
    5. Saus: Maak de sjalotten schoon en hak ze fijn. Fruit de snippers glazig in boter. Giet er de witte wijn bij en laat de wijn inkoken. Roer er de ongeslagen room door en laat ook de saus verder inkoken tot ze romig wordt. Zeef de saus en roer er de geraspte Parmezaanse kaas door. Breng de saus op smaak met witte peper en zout.
    6. Aardappel kroketten: Hak de peterselie fijn. Schil en kook de aardappelen gaar in zout water, stoom ze droog en druk ze door de pureeknijper. Maak er een stevige puree van door er de eierdooiers, de boter en de gehakte peterselie door te mengen. Breng de puree op smaak met zout, witte peper en nootmuskaat.
    7. Doe de puree in een spuitzak met een spuitmond van Ø 2 cm en spuit er nu lange rollen van. Snijd de rollen in stukken van ca 4 cm. Laat geheel afkoelen. Haal de rolletjes eerst door de bloem, dan door , met wat druppels water losgeklopte eieren en rol ze vervolgens door het paneermeel. Haal ze nogmaals door het ei en door het paneermeel.
    8. Presentatie: Warm de asperges op door ze in het warme kooknat (80ºC) te leggen. Verwarm de oven voor op 240°C. Zet de kalkoenrolletjes in de oven en bak ze ca 6 min. Keer ze halverwege de baktijd om tot ze gaar zijn met een kerntemperatuur van 60º C. Verwijder het aluminiumfolie van de rolletjes en trancheer ze. Frituur de kroketten goudbruin in olie van 180° C. Maak een spiegeltje van de saus aan een zijde van grote warme borden en leg daar de plakjes kalkoen dakpansgewijs in. Leg er 3 asperges en een aardappelkroketje naast.

    Asperges schillen, koken en bewaren

    Bekijk ons artikel over het schillen, koken en bewaren van witte asperges!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren