Gebraden kalkoen

    Gebraden kalkoen

    4keer bewaard
    4uur15min


    21 personen hebben dit gemaakt

    Deze eenvoudige gebraden kalkoen kan worden gemaakt op eerste kerstdag zonder al te veel moeite! Ik vul hem meestal met spek, champignons en een kruiden vulling (ook op deze site te vinden). Bewaar de de ingewanden en de hals om een kalkoenbouillon te maken die de basis voor je jus kan vormen. Bekijk ook de video van dit recept!

    Ita Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Een 5,5 kg kalkoen
    • 120 gr boter, verzacht
    • 1 citroen, door de helft gesneden
    • snufje zeezout
    • Voor de jus
    • nek en ingewanden van de kalkoen
    • 1 stengel bleekselderij en bladeren
    • 1 wortel, grof gehakt
    • bos verse tijm
    • bos verse peterselie
    • 200 ml water
    • zout en peper, om op smaak te brengen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 4uur  ›  Klaar in:4uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 graden C / gasoven stand 7. Verwijder de nek en de ingewanden doe deze in een aparte pan met 200 ml water, een stengel bleekselderij, wortel en kruiden. Breng aan de kook en laat sudderen om een kalkoenbouillon te maken.
    2. Leg de kalkoen in een braadslee en beginnend bij de hals, schuif je je hand tussen de huid en het vlees om het los te maken. Wrijf wat zachte boter en wrijf het op het vlees (onder de huid). Wrijf wat meer boter over de bovenkant van de huid. Kruid goed met grof zeezout. Plaats de 2 citroen helften in de holte van de kalkoen - dit zal helpen om het vochtig te houden.
    3. Braad gedurende 30 minuten bij 220 graden C / gasoven stand 7 tot de kalkoen goudbruin is, haal hem eruit en borstel in met zachte boter. In dit stadium, verlaag je de oventemperatuur tot 180 graden C / gasoven stand 4, vul de holte met de vulling van je keuze, bedek vervolgens de borst met aluminiumfolie om te voorkomen dat de kalkoen verder bruin wordt.
    4. Blijf elke 40 minuten bedruipen met zachte boter of lepel de sappen uit de braadslee over de kalkoen, totdat de kalkoen gaar is en het sap uit de poten helder is (ongeveer 3 1/2 uur). Leg de kalkoen op een serveerschaal, bedek met folie om warm te houden.
    5. Voor de saus: giet de warme bouillon door een zeef en duw de zachte geworden groenten erdoor. Giet de gezeefde vloeistof in de braadslee en roer losgecshraapte stukjes uit de braadslee erdoor. Haal nogmaals door een zeef en warm op voor het opdienen.

    Kalkoen braden

    Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

    Video

    Gebraden kalkoen
    Gebraden kalkoen

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren