Rabarber kruidkoek met citroensaus

    Rabarber kruidkoek met citroensaus

    19keer bewaard
    1uur20min


    34 personen hebben dit gemaakt

    Mijn moeder ontdekte dit recept in de jaren 50 en sindsdien is de hele familie er dol op. Zelfs degenen die zeggen dat ze niet van rabarber houden.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 30 gr boter
    • 200 gr suiker
    • 1 ei
    • 175 ml melk
    • 250 gr bloem, gezeefd
    • 3 theelepels bakpoeder
    • 1 theelepel zout
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
    • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
    • 250 gr rabarber, in stukken van 1 cm
    • Citroensaus
    • 400 gr suiker
    • 4 eetlepels maizena
    • 600 ml water
    • 60 gr boter
    • 2 1/2 theelepel citroenschil, geraspt
    • 2 eetlepels citroensap
    • 1/4 theelepel citroenconcentraat (optioneel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Een bakvorm van 23x33 cm invetten en met bloem bestrooien. Bloem, bakpoeder, zout, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel via een zeef mengen en apart zetten.
    2. In een grote kom 30 gr boter en 200 gr suiker licht en luchtig opkloppen. Het ei erdoor kloppen. Bloemmix en melk er afwisselend door kloppen tot een grof beslag is gevormd. De stukjes rabarber erdoor roeren en het beslag in een ingevette bakvorm schenken.
    3. 45-50 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot een prikker schoon uit het midden verwijderd kan worden. Laten afkoelen en opdienen met citroensaus.
    4. Voor de citroensaus: in een sauspan 400 gr suiker en 4 eetlepels maïzena mengen. Water erdoor roeren. Op een middelhoog vuur onder constant roeren laten indikken. Van het vuur halen en 60 gr boter, citroenrasp en citroensap erdoor roeren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    van
    1

    Belachelijk lekker! - 26 sep 2014

    kitten-mittens
    1

    Zeer lekker en makkelijk om te maken. De citroensaus heb ik wel iets of wat naar mijn zin aangepast (bv:+ honing) maar deze past zeker en vast mee in het plaatje! Ik heb bij het serveren ook een bolletje vanillecreme toegevoegd, maar dat is bijzaak.. Supergerecht! Heel aparte uitgesproken smaak die koek contra rabarber, MJAM ++++ - 23 jun 2013

    SarahTerol
    0

    Heerlijk en makkelijk, ook mijn kinderen smulde ervan - 12 jul 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren