Ovenschotel met aubergine en rijst

    Ovenschotel met aubergine en rijst

    1keer bewaard
    2uur30min


    15 personen hebben dit gemaakt

    Dit gerecht kan geserveerd worden als hoofdgerecht of als bijgerecht. Het is zeer makkelijk aan te passen. Je kan meer of minder rijst gebruiken, afhankelijk van de vraag of het als hoofdgerecht of bijgerecht dient. Als je niet van pittig eten houdt, koop je een milde worst en laat je de cayennepeper en chilisaus achterwege.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 3 grote aubergines
    • 185 gr ongekookte witte rijst
    • 475 ml water
    • 3 eetlepels olijfolie
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 20 gr venkel, fijngesneden
    • 225 gr pittige braadworst (of naar smaak)
    • 225 gr rundergehakt
    • 60 gr selderij, fijngehakt
    • 40 gr ui, versnipperd
    • 35 gr groene paprika, in stukken gehakt
    • 1 snufje cayennepeper, of naar smaak
    • 1 scheutje hete chilisaus (zoals Tabascosaus®), of naar smaak
    • 20 gr verkruimeld stokbrood (of paneermeel)
    • 35 gr boter, gesmolten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur45min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Snij de aubergines in plakken van ong. 2 cm dik, en bestrooi beide kanten met zout. Laat de plakken uitlekken in vergiet in de gootsteen, ong. 2 tot 3 uur. Veeg het overtollige zout weg, maar spoel de plakken niet af. Leg de plakken aubergine in een grote koekenpan met ongeveer 2 of 3 eetlepels water. Dek af, en stoom ze op middelhoog vuur zacht, ongeveer 15 minuten. Verwijder de aubergines en snij de plakken in blokjes van 2 cm.
    2. Breng de rijst en het water aan de kook in een pan op hoog vuur. Zet het vuur laag, dek af, en laat sudderen tot de rijst gaar is en de vloeistof is geabsorbeerd, 20 tot 25 minuten.
    3. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ovenschotel in van ong. 23 cm.
    4. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de aubergineblokjes ong. 10 minuten zodat ze iets droger worden. Voeg, al roerende, de knoflook toe en bak tot het gaat geuren, ongeveer 2 minuten. Doe de aubergine in een grote kom.
    5. Kook de venkel in een koekenpan zacht, 5 tot 8 minuten; en doe bij de aubergine in de kom. Bak in dezelfde pan het gehakt en de worst bruin, verbrokkel het vlees goed, ongeveer 10 minuten. Voeg het vlees toe aan de aubergine en venkel. Giet het overtollige vet uit de pan, en bak de selderij, ui en paprika totdat de selderij zacht is geworden en de uien glazig, 5 tot 8 minuten. Giet de groenten over in de kom met de aubergine en het vlees.
    6. Roer de cayennepeper en chilisaus door het mengsel, en roer goed. Roer er nu voorzichtig de gekookte rijst doorheen. Breng op smaak met zout, indien nodig. Doe het mengsel in de ovenschotel. Bestrooi de ovenschotel met de broodkruimels, en besprenkel met gesmolten boter.
    7. Bak in de voorverwarmde oven tot het gerecht goed warm is geworden, ongeveer 40 minuten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren