Zoet witbrood

  (26)
  50 minuten

  Dit recept is oorspronkelijk van mijn oma, en over de jaren heb ik het een beetje naar mijn smaak aangepast.


  28 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 16 

  • 475 ml melk
  • 65 gr suiker
  • 80 ml honing
  • 2 theelepels actieve droge gist
  • 820 gr wit tarwemeel, of zoveel als nodig - apart te verwerken
  • 1 theelepel zout
  • 55 gr zachte boter

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:50min 

  1. Giet de melk in een hittebestendige kom, en verwarm voorzichtig in de magnetron (ong. 15 sec) of in een pannetje, tot de melk ongeveer 38°C is. Voeg de suiker en honing toe, en roer tot opgelost. Voeg de gist toe, en laat staan ​​totdat de gist activeert en een romige laag op de melk vormt, ongeveer 15 minuten.
  2. Doe 550 gr broodmeel en het zout in een grote kom, voeg het gistmengsel toe en mix ongeveer 1 minuut met een elektrische mixer op lage stand. Het deeg zal zeer nat zijn. Voeg nu de boter toe, mix, en meng de rest van het meel erdoor, of zoveel als nodig om het deeg tot een bal te vormen. Plaats deeghaken in de elektrische mixer en kneed hiermee het deeg tot het glad en veerkrachtig is, ongeveer 4 minuten.
  3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het deeg goed met de hand. Rol het deeg weer op tot een bal, en leg het in een bloem gestoven kom. Dek de kom af met een theedoek, zet weg op een warme plek, en laat rijzen tot verdubbeld, ongeveer 1 uur.
  4. Vet twee broodbakblikken in met bakspray of boter.
  5. Duw het deeg naar beneden met een vuist, haal het deeg uit de kom, leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad, en kneed nog 2 minuten. Snij het deeg in twee helften. Vorm het deeg in de vorm van 2 broden, voeg meer bloem toe indien nodig, en leg de broden in de ingevette bakblikken. Bedek de bakblikken met een theedoek, en laat in een warme omgeving rijzen tot verdubbeld, ongeveer 1 uur.
  6. Verwarm de oven voor op 200°C.
  7. Zet de broden in de voorverwarmde oven en zet de oven lager tot 175°C. Bak de bovenkant goudbruin in ongeveer 25 minuten. De broden moeten hol klinken. Laat de broden 5 minuten in hun bakblik alkoelen alvorens deze te verwijderen en verder te laten koelen op een rooster. Bedek de broden met een theedoek tijdens het afkoelen.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (26)