Duivekater

    Duivekater

    13keer bewaard
    2uur


    25 personen hebben dit gemaakt

    Oud Hollands zoet feestbrood met cake-achtige structuur.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 Brood

    • 500 gr bloem
    • 1/2 theelepel zout
    • 100 gr witte basterdsuiker
    • 25 gr gist
    • 2 dl lauwwarme melk
    • 50 gr (room-)boter
    • 1/2 geraspte schil van halve citroen
    • 1 losgeklopt ei

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 1uur rijzen  ›  Klaar in:2uur 

    1. De bloem met een 1/2 theelepel zout en de basterdsuiker goed mengen
    2. Voeg daarna de gist en de lauwwarme melk toe onder goed roeren.
    3. Voeg de boter toe en de citroenrasp en kneed flink, zodat het deeg lekker soepel wordt.
    4. Laat het deeg in een kom onder een (thee)doek op een warme plaats een uur rijzen.
    5. Kneed het deeg daarna nogmaals en maak er een mooi ovaal brood van.
    6. Versier de bovenkant van het brood met een vork of mes en knip de uiteinden van het brood in en vouw die uiteinden iets naar boven.
    7. Bestrijk het brood met het losgeklopte ei voor de kleur en glans.
    8. Plaats de Duivekater in het midden van een voorverwarmde oven (200-225°C) en bak het in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.

    Tip

    Lekker bij de Paasbrunch als alternatief voor krenten/rozijnen brood.

    Serveersuggestie

    Lekker als boterhammen gesneden geserveerd en te beleggen met jam, stroop, honing of alleen roomboter.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (4)

    6

    Dit recept is FANTASTISCH. Wij zijn verhuist naar een andere provincie en daar hebben ze bij geen enkele bakker de echte duivenkater, zoals ik die gewent was in ons dorp. Dus dan maar zelf maken en dit recept is super lekker!!! Ja, het is wat zwaar kneedwerk met de hand, maar wat je ervoor terug krijgt is zeker de moeite waard!!! Ik maak er meteen een van 1000 gram en daar kunnen we dan met z'n allen heerlijk nostalgisch van genieten. Lekker met wat echte roomboter besmeren en voíla. - 30 jan 2015

    Marco08
    van
    2

    Ook een prima recept, en ik zou het zeker met de hand gaan kneden. Al zou het alleen maar zijn omdat je er dan meer gevoel bij hebt. Btw Naggeris, ik neem aan dat jij je eigen recept een treurig recept noemt, want dat is het. Ga elders je gal spuien, en neem je broodbakmachientje gelijk mee. Mensen die een broodbakmachine gebruiken zien wij hier bij ons doorgaans niet helemaal voor vol aan. Wij kneden hier oa brooddegen van meerdere kilo,s meel-bloem gewoon met de hand, zelfs niet eens met de keukenmachine, dit even terzijde. Jouw post hier, inclusief je ,,advies,, om voor veel geld een Duivekater te kopen bij genoemde bakker, komt wel erg overspannen over........ Hoe je er bij komt dat er anijs ( ! ) in moet...veel te overheersende smaak. En ja, smaak is over te twisten, maar die combinatie kan dus echt niet voor een zoet brood als de Duivekater. Je geeft aan : meel, maar je bedoeld waarschijnlijk bloem. Meel is namelijk grover gemalen als bloem en kan om die reden niet in witbrood als oa Duivekater. Verder is de basterd zeker nodig voor de structuur en bakaard van het cakebrood, wat de Duivekater eigenlijk is. En zo kan ik nog wel even doorgaan. - 24 dec 2015

    van
    2

    Treurig dit recept. Een belediging van de goede smaak en dat waarschijnlijk uit onwetendheid of erger: onkunde. Wil je de echte duivekater smaken, koop er dan 1 voor veel geld bij bakker Putter in Uitgeest. Alle andere zgn. duivekaters zijn prut en geloof me, ik heb er heel wat uitgeprobeerd en weer teruggebracht. Een duivekater is een langhoudbaar feest/offerbrood met een aangename smaak. De ingrediënten zijn: bloem, gist, zout, HONING, BOTER, CITROENRASP, STERANIJS, melk en ascorbinezuur. Voor de duidelijkheid: GÉÉN suiker/basterdsuiker of nog erger; glucose-fructosestroop. Op 400gr meel voldoet 1 volle theelepel (dus geen koffielepel) steranijs. Néé, niet de anijs van de muisjes, STERANIJS. Handigst is het gewoon in de broodbakmachien te kieperen en op zoetbrood in te stellen. Waak er voor dat het beslag niet te droog wordt en de kwaliteit verbetert sterk als je meel en vocht eerst een paar uur aan elkaar laat wennen vóórdat je de gist en zout toevoegt. Mocht het mislukken: aub. ik wil het niet weten. Gewoon doen stelletje...... - 05 apr 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren

    Meer collecties