Hainan kip met rijst

    Hainan kip met rijst

    2keer bewaard
    1uur50min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Een traditionele en smakelijke Hainan schotel, een immens populair kipgerecht in Singapore en Maleisië. Het lijkt misschien een enorme lijst van ingrediënten, maar de meeste zijn zeer gemakkelijk te vinden. Pandan bladeren worden gebruikt in de Thaise en Zuidoost-Aziatische keuken, koop online of in speciaalzaken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kip (1,8 kg)
    • 5 cm gemberwortel, in grote stukjes
    • 3 lente-uitjes
    • een grote pan met kokend water (hele kip moet erin passen)
    • Saus voor de kip:
    • 1 1/2 theelepel zout
    • 1 eetlepel sesamolie
    • 1/2 eetlepel sojasaus
    • Voor de rijst:
    • 750 gr rijst, gewassen
    • 5 teentjes knoflook
    • 5 dikke plakken gemberwortel
    • 1 stengel citroengras
    • 2 sjalotjes
    • 4 pandanbladeren, samen geknoopt
    • 2 eetlepels maïs of rijstolie
    • 1 1/2 theelepel zout
    • 1 liter kippenbouillon
    • Chilli saus:
    • 10 verse rode pepers
    • 6 teentjes knoflook
    • 5 sjalotten
    • 2.5 cm stuk gemberwortel
    • 1 eetlepel plantaardige olie
    • 10 limoenen, geperst
    • 2 eetlepels azijn
    • 2 theelepels zout
    • 2 theelepels suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur20min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Was de kip en vul met de gember plakjes en lente-ui. Vul een grote pan met water genoeg om de hele kip in onder te dompelen. Breng aan de kook. Houd de kip bij de hals en doe de rest van de kip in de pan, til hem op en herhaal de beweging 5 keer, zodat het kokende water de binnenkant van de kip zal koken. Doe daarna de hele kip in de pan, zorg ervoor dat de nek ook onder water ligt.
    2. Zet de deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de kip in de hete pan gedurende ongeveer 1 uur tot 1 1/2 uur.
    3. Haal de kip eruit, bewaar de kippenbouillon voor het maken van rijst en soep. Was de kip onder stromend water, omdat dit het vlees mals zal maken.
    4. Meng de ingrediënten voor de saus en zet opzij.
    5. Om de rijst te maken: Was de rijst, giet het water af en laat de rijst een half uur drogen. Snijd de knoflook en sjalot. Snijd het citroengras.
    6. Giet de olie in een koekenpan of wok, voeg de sjalot, knoflook, gember en citroengras toe en bak tot het geurig is. Giet de rijst erbij en bak tot deze droog is.
    7. Doe over in een rijstkoker en voeg zout en kippenbouillon toe, doe de pandan bladeren in de pan voor het koken.
    8. Als de rijst gaar is, haal je de gember en pandan bladeren eruit.
    9. Om de chili saus te maken: meng de chilipepers met knoflook, sjalotjes en gember. Voeg azijn, het limoensap en olie toe. Voeg zout en suiker naar smaak toe.
    10. Om te serveren: Snijd de kip in hapklare stukken, serveer op de rijst en sprenkel de saus over de kip. Serveer met de chilisaus ernaast. Garneer met plakjes komkommer, tomaat en koriander en serveer.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren