Kumquat jam

  (18)
  2 uur 30 minuten

  Dit lijkt meer op een marmelade, met de mooie stukken schil die in de jam zitten. Het kost tijd om de kumquats te snijden als ze klein zijn; zorg ervoor dat je een paar uur de tijd hebt! Je wilt geen zaden in de jam, dus je kan de keukenmachine niet gebruiken. De zaden bevatten de pectine die de jam stevig laat worden, dus deze gebruik je wel, maar apart in een zakje.


  35 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 1 kilo kumquats, gewassen
  • 1 liter water
  • 1 kilo suiker (gewone, geen geleisuiker)
  • Benodigdheden
  • grote pan
  • houten lepel
  • klein stukje neteldoek
  • keukendraad
  • Maak 4 glazen potten schoon, steriliseer ze in de oven op 100°C
  • klein bordje, zet deze in de vriezer

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:2uur30min 

  1. Snijd de kumquats zo dun mogelijk en doe ze in de pan, hou de zaadjes apart. Het is ongelooflijk tijdrovend, maar zeer de moeite waard aan het eind. Zet de stereo maar aan!
  2. Doe de zaden in het neteldoek en bind samen met keukengaren, laat 1 zijde vrij lang. Doe het zakje in de pan, met behulp van de draad maak je hem vast aan de handgreep van de pan, zodat je deze er later makkelijk uit kan trekken.
  3. Voeg het water toe en breng aan de kook. Je wilt de schil zacht hebben, dus afhankelijk van hoe dik de kumquat schil is, en hoe dun je hem gesneden hebt, duurt dit ergens tussen de 25 minuten en 1 uur. Controleer regelmatig na 25 minuten - als het nog wat hard is, laat je het nog 10 minuten koken, en daarna controleer je opnieuw.
  4. Zodra de schil zacht is, haal je het neteldoek eruit, knijp uit (let op: warm!) en gooi de zaadjes weg. Voeg de suiker toe en roer om op te lossen. Breng aan de kook en laat een half uur koken. Zet nu je glazen potten in de oven om ze te steriliseren.
  5. Om te controleren of de jam klaar is, pak je het bord uit de diepvries, laat een theelepeltje van de jam erop vallen, doe terug in de vriezer en wacht 1 minuut. Haal het bord weer uit de vriezer en sleep je vinger door de jam. Als het rimpelt, is het klaar. Zo niet, laat de pan nog 5-10 minuten zachtjes doorkoken en herhaal. Wordt niet wanhopig als dit een paar keer duurt!
  6. Zodra de jam rimpelt, kan je hem in de potten doen. Laat de pan 5 minuten afkoelen. Neem je glazen potten uit de oven. Met een schone soeplepel, verwijder je het schuim uit de pan, dit wil je niet in de potten hebben.
  7. Neem je tijd, om de jam in je glazen potten te doen. Ik doe het meestal boven de gootsteen, met een theedoek gewikkeld rond de pan om mijn hand te beschermen, en ik doe het lepel voor lepel. Je kan als je wilt ook een trechter gebruiken en zo langzaam de jam in de potten doen.
  8. Doe de deksels erop, en laat afkoelen! Deze jam zal op een koele donkere plaats 12 maanden bewaard kunnen worden, en na opening kun je ze in de koelkast bewaren.
  9. Nu alleen nog wat vers zuurdesembrood, een beetje gezouten boter, en geniet van je zelfgemaakte kumquat jam!

  Potten steriliseren

  Bekijk ons artikel mét video voor het steriliseren van potten.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (18)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  renaatw
  van
  0

  Er is wel wat werk aan om de pitjes eruit te halen en de kumquats te snijden. Maar het loont beslist de moeite!  -  20 apr 2018

  Meer collecties

  Vergelijkbare recepten