Tarte aux pommes

    Tarte aux pommes

    65keer bewaard
    1uur40min


    158 personen hebben dit gemaakt

    Mijn moeder maakte dit altijd, gewoonlijk voor na de zondagse maaltijd. Ik was er aan verslaafd. Heb het al in geen tijden gehad en ik wilde iets speciaals maken voor een speciaal persoon, dus vroeg ik mijn moeder om het recept. Vandaag uitgeprobeerd en het is precies geworden zoals ik het me herinnerde. Wat er echt toe doet voor mij is de frangipane. Hopelijk vind je het net zo lekker als ik.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • Voor de pâte brisée (deeg)
    • 175 gr bloem
    • Snufje zout
    • 125 gr boter, gesmolten
    • 1 eierdooier
    • 3 eetlepels water
    • Voor de frangipane
    • 125 gr boter, zacht
    • 100 gr poedersuiker
    • 1 ei, opgeklopt
    • 1 eierdooier
    • 2 theelepels Calvados of Kirsch
    • 2 eetlepels bloem
    • 100 gr gemalen amandelen
    • Overige ingrediënten
    • 3 tot 4 appels - geschild, zonder klokhuis, gehalveerd en in dunne plakjes
    • 5 eetlepels abrikozenjam

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Om de pâte brisée te maken meng je de bloem en het zout. Voeg boter, eierdooier, zout en water toe en mix tot er grote kruimels ontstaan. Als de kruimels te droog zijn, voeg dan water toe.
    2. Kneed de kruimels stevig tot een deeg, het moet zacht zijn maar niet plakkerig. Maak van het deeg een bal en verpak in een plastic zak of huishoudfolie. Koel minimaal 30 minuten of tot het stevig is. (Het deeg kan tot drie dagen bewaard worden in de koelkast, of worden ingevroren)
    3. Om de frangipane te maken, mix je de boter zacht en romig met de 100 gr suiker in een middelgrote kom. Roer geleidelijk het ei erbij en vervolgens de eierdooier.
    4. Roer dan de Calvados of Kirsch erdoorheen. Voeg 2 eetlepels bloem toe aan de gemalen amandelen en mix dit door het beslag. Zet apart.
    5. Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een cirkel van 30cm doorsnee. Vouw losjes in kwarten op en centreer de punt van het deeg in een vorm van 25cm doorsnee. Vouw het deeg weer uit en druk de bodem en zijkanten aan. Prik met een vork overal gaatjes en maak groefjes in de randen. Zet de vorm met het deeg weer in de koelkast om verder te koelen.
    6. Verwarm de oven voor op 200°C / gasovenstand 6. Plaats vast een rooster in de oven.
    7. Spatel de frangipane op het gekoelde deeg en verspreid het gelijkmatig. Leg de appelschijfjes er in een overlappende spiraalvorm overheen. Druk van elk schijfje een kant in de frangipane tot het het deeg bereikt en leg dan het volgende schijfje er overlappend overheen. begin aan de buitenste rand en werk naar binnen.
    8. Zet de taart op het warme rooster in de oven en bak tot de frangipane bruin begint te worden (15-20 minuten). Verlaag de ovenstand naar 180°C / gasovenstand 4 en bak nog eens 15-20 minuten.
    9. Bestrooi 10 minuten voor het einde van de baktijd de taart met suiker en bak de taart af. Laat afkoelen op een rooster.
    10. Vlak voor het opdienen verwarm je de abrikozenjam en bestrijk daarmee de bovenkant voor een mooie glans. Wellicht moet je wat water toevoegen om de jam wat meer vloeibaar te maken.
    11. Serveer op kamertemperatuur en geniet ervan!
    12. NB: het is ook lekker als je de bovenkant met wat kaneelpoeder bestrooit.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    Patty
    van
    11

    Het nam wat tijd om te maken, maar deze appeltaart zag er prachtig (professioneel) uit en smaakte heerlijk! De moeite waard. - 06 okt 2010

    Miravanderlaan
    1

    Een feest om op te eten - 01 nov 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren