Provençaalse kip

    Provençaalse kip

    6keer bewaard
    1uur20min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Een eenvoudig te maken gerecht dat goed genoeg is voor een etentje. Malse kip wordt gebakken met sherry, knoflook en tomatensaus. Lekker met rijst en boter en haricot verts.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • bloem
    • peper en zout, naar smaak
    • 8 kippendijen, zonder huid en bot
    • olijfolie
    • klontje boter
    • 2 middelgrote uien, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 1 1/2 wijnglas vol droge sherry
    • 4 volle eetlepels tomatenpuree
    • 1 eetlepel gehakte peterselie om te garneren (optioneel)
    • 1 eetlepel zwarte olijven zonder pit om te garneren (optioneel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verwarm de oven voor op 170°C. Doe 4-5 eetlepels bloem en een goede hoeveelheid peper en zout in een plastic zak of bak. Schud om alles goed te mengen. Voeg de kip toe, schud goed om de kip te bedekken.
    2. Verhit wat olie en boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schud overtollige kruiden van de kip en bak ze bruin, maar nog niet gaar. Het kan nodig zijn om dit te in twee porties te doen, afhankelijk van de grootte van je pan.
    3. Haal de kip uit de pan en doe in een rechthoekige ovenschaal. In dezelfde pan, verhit nog wat meer olie indien nodig en voeg de uien toe en kook tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut, goed roeren. Voeg de sherry toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de tomatenpuree en peper en zout naar smaak toe. Kook een paar minuten en giet dan de saus over de kip. In dit stadium kun je het laten afkoelen en bedekken met aluminiumfolie en in de koelkast zetten tot je klaar bent om het in de oven te zetten. (Haal ze 20-30 minuten vóór het bereiden uit de koelkast).
    4. Bak 1 uur in de voorverwarmde oven met de folie erop tot de kip gaar is. 12 minuten voor het einde van de kooktijd verwijder je het folie. Houd een oogje in het zeil om de kip niet te laten aanbranden en draai zo nu en dan de kip om in de saus.
    5. Haal uit de oven en serveer twee dijen per persoon, met saus overgoten en versierd met peterselie en olijven.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren