Bruinebonensoep

    Bruinebonensoep

    49keer bewaard
    2uur15min


    168 personen hebben dit gemaakt

    Een oud recept uit de familie. Volgens onze traditie bereid door oma, voor de hele familie tijdens oud en nieuw, samen met een groningse poffert.

    Tom Overijssel, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 3 blikken bruine bonen
    • 3-3,5 liter water
    • 0,5 liter runderfond
    • ca. 6 bouillonblokjes (rund) of naar smaak meer of minder
    • ca. 750 gram soepgroente (beetje grof gesneden)
    • 1 kg in kleine blokjes gesneden varkenslappen
    • 2 verse worsten (varken of half om half, liefst met extra kruidnagel)
    • 2 liefst verse rookworsten (anders voorverpakt)
    • 2 niet te dikke winterwortels
    • vermicelli, zoveel als je lekker vindt
    • kruidnagel (gemalen)/nootmuskaat/zout naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur15min 

    1. Het water samen met de fond aan de kook brengen.
    2. Nu heb je tijd om de hamlappen in stukjes te snijden. Je kunt de stukjes net zo groot laten als je wilt, ik vind het het lekkerst als ze niet te groot zijn. Bovendien wordt het vlees zo sneller gaar en dus lekker zacht.
    3. Net voor het kookpunt de bouillonblokjes toevoegen. Je kunt er twee bewaren om later de soep verder op smaak te brengen, maar ik vind het het lekkerst gelijk met 6 te beginnen en later met kruidnagel, nootmuskaat en zout de soep op smaak te brengen.
    4. Als het water kookt, de hamlappen, de twee verse worsten en de verse rookworsten heel toevoegen.
    5. De twee winterwortels kun je nu in plakken snijden en even in een bakje bewaren.
    6. De worsten na ca. 15-20 minuten uit het water halen en op een snijplank leggen. Van de verse worsten het velletje verwijderen, de worst in stukken van ca 1,5 - 2 cm snijden en terug in het water doen. De rookworsten in plakjes snijden en even bewaren (voorverpakte rookworst hoef je niet eerst mee te koken en kun je vanuit de verpakking direct in plakjes snijden).
    7. Na ca. 15 minuten de bonen toevoegen en om de 5 minuten roerend langzaam laten koken tot de soep lekker troebel word.
    8. Nu de soepgroente, de in plakjes gesneden rookworsten en de winterwortel in de soep doen.
    9. Na zo'n 20 minuten de vermicelli toevoegen (ik gebruik 2 - 2,5 strengen fijne vermicelli, meer of minder kan/mag ook).
    10. Alles nog een goed half uur rustig laten doorkoken en naar eigen inzicht op smaak brengen met kruidnagel, nootmuskaat en/of zout.
    11. Je kunt de soep direct eten, maar ik vind 'm de volgende dag het lekkerst. Doordat de grote hoeveelheid soep langzaam afkoelt, gaart alles lekker langzaam na en mixen de verschillende smaken goed door elkaar.

    Tip van de thuiskok

    Je kunt ook een vergelijkbare hoeveelheid verse bonen nemen i.p.v. uit blik, 1 nacht laten wellen. Ik vind dit te veel werk. Een goede kwaliteit uit blik is minstens zo lekker en veel sneller!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (11)

    van
    12

    Een heerlijke (winter)soep, waar ik diverse mensen blij mee kon maken. - 27 dec 2010

    van
    6

    Iets anders. De vermicelli heb ik weggelaten, die had mijn moeder er nooit door. - 23 sep 2009

    van
    5

    mooi recept hoor. groet, Anke - 28 dec 2010

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren