Stroopwafels

    Stroopwafels

    51keer bewaard
    1uur20min


    141 personen hebben dit gemaakt

    Hollandse stroopwafels, maar dan niet uit een pakje, maar zelfgemaakt! Het vergt een beetje oefening, maar dan is het eigenlijk best makkelijk. Je bakt de wafels, snijdt ze open als ze nog warm zijn en besmeert ze dan met stroop. Bekijk ook de video van dit recept!

    Ingrediënten
    Opbrengst: 10 stroopwafels (11 cm doorsnee)

    • Wafel
    • 500 gr bloem
    • 250 gr boter, gesmolten
    • 150 gr witte basterdsuiker of kristalsuiker
    • 2 zakjes (van elk 7 gr) gedroogde gist
    • 60 ml lauwe melk
    • 1 ei
    • Vulling
    • 250 ml stroop
    • 200 gr bruine basterdsuiker
    • 50 gr (room)boter
    • 1 theelepel kaneelpoeder

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Extra tijd: 45min rijzen  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Meng in een grote kom de bloem, gesmolten boter, suiker, gist, melk en ei. Kneed tot een glad, soepel deeg. Leg het deeg neer en laat 45 minuten rijzen.
    2. Om de vulling te maken verhit je de stroop, bruine basterdsuiker, boter en kaneel in een steelpan op middelhoog vuur. Roer goed door en zet apart.
    3. Verwarm een wafelijzer voor. Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in balletjes ter grootte van een pingpongbal (ongeveer 4 cm in doorsnee), ook afhankelijk van de grootte van je wafelijzer. Druk een balletje in het wafelijzer en bak de wafels tussen het ijzer, tot er geen stoom meer ontsnapt en de wafel goudbruin is.
    4. Haal de wafel voorzichtig met een spatel of mes uit het ijzer en snijd de wafel horizontaal open zolang het nog warm is. Wacht niet te lang, want dan zullen ze breken. Verspreid wat van het stroopmengsel op een van de helften en druk de andere helft er weer tegenaan. Herhaal met de andere wafels.

    Tip

    Ik heb een ronde koeksteker van 11 cm doorsnee gebruikt om de wafels na het bakken netjes uit te steken.

    Video

    Stroopwafels
    Stroopwafels

    Recent bekeken

    Beoordelingen (14)

    MeikeMcilroy-Deerenberg
    22

    Kunt u mij vertellen wat voor merk Wafelijzer U heeft gebruikt en waar ik die kan verkrijgen? - 04 jul 2013

    Nanda
    van
    11

    Ik had niet helemaal het juiste wafelijzer, dus kon ik de wafels niet doorsnijden. Maar twee wafels op elkaar met een laag stroop ertussen is ook erg lekker!! De smaak is echt super. - 18 dec 2012

    allrecipes
    8

    @marieke955: Het moet inderdaad niet een 'diep' wafelijzer zijn. Een kniepertjesijzer komt dicht in de buurt, daar moet het wel mee lukken! - 11 mrt 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren